ßßß
Jak już wspominałam pasztetu wyszło bardzo dużo (około 2 kg). Jeśli nie macie takich możliwości przerobowych, przypominam, że na którymś z etapów edukacji były ułamki 😉Składniki :70 dag mięsa z rosołu50 dag wątróbki z kurczaka30 dag gotowanego boczku3 duże cebule25 dag marchwi z rosołu10 dag pietruszki z rosołu5 dag selera (korzeniowego) z rosołu4 jajka4 czubate łyżki bułki tartej (lub więcej, jeśli masa jest za luźna)4 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia5 łyżek sosu sojowego3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 łyżeczki ostrej papryki8 łyżeczek majerankusól do smaku (ok. 3 łyżeczki)Cebulę pokrój w grubą kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła klarowanego. Odstaw do wystygnięcia i na reszcie masła podsmaż wątróbkę – na patelni polej ją sosem sojowym. Także wystudź. Kiedy będzie chłodna, połącz z cebulą i zmiel albo zblenduj na gładko.Zmiel (albo potraktuj blenderem) także mięso i warzywa z rosołu oraz boczek*. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i dodaj przyprawy**. Jako, że nic tam nie jest surowe spokojnie możesz próbować, czy smak Ci odpowiada – ja lubię pasztet pikantny i dość słony, więc ostrożnie podejdź do moich proporcji 😉Gdy już doprawisz masę, wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek wyłożonych folią aluminiową. Piecz przynajmniej przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

*jak widać na zdjęciach, mój pasztet nie jest jedwabiście kremowy, bo za takim nie przepadam (i nie posiadam maszynki do mielenia). Jeśli lubicie bardziej „homogenizowaną” konsystencję, to blenderowi musicie podziękować i zmielić wszystkie składniki dwukrotnie w maszynce do mielenia.**używam świeżo mielonego pieprzu, który jest ostrzejszy niż ten, który kupuje się w proszku.Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąWątróbka drobiowa z cebulą i paprykąZupa zbójeckaPo prostu karp smażony, najlepszyWegetariański „smalec”