Wykonanie
Dalszy ciąg
przetworów w końcu , zaowocował odkurzeniem starych ,sprawdzonych przepisów z mojego tajnego notatnika .
Ogórki w musztardzie są zawsze na czasie , bardzo lubię ich smak i delikatną
słodycz z posmakiem goryczy , a do tego doskonale nadają się do tego przepisu
ogórki przerośnięte lub gorzkie . Takie
przetwory muszą się koniecznie znaleźć w domowej spiżarce , nie ma opcji ,żeby ich nie było , no pewnie była by rozpacz, płacz i żal 😉
Składniki :3 kg przerośniętych
ogórkówkilka baldachów
kopru z nasionami2-3 główki
czosnku ( po 3 duże ząbki na 0,5 l słoik )2 łyżki
solizalewa5,5 szklanki
wody1,5 szklanki
octu2,5 szklanki
cukru2 łyżki
soli4 łyżki
musztardy sarepskiej
Ogórki obieramy ze skóry , przekrawamy na pół i wybieramy środek łyżeczką ( pozbawiamy nasion ) , kroimy na plasterki grubości 0,5 cm – powstaną malutkie półksiężyce . Można oczywiście inaczej jak ktoś lubi różne kształty 😉
Ogórki posypujemy
solą , mieszamy i odstawiamy na całą noc . Następnego dnia , do wyparzonych słoików , wkładamy po jednym baldachu
kopru , 3 obrane i pokrojone ząbki
czosnku , resztę przestrzeni luźno wypełniamy
ogórkami .
Wszystkie składniki na zalewę , oprócz
musztardy , wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia , następnie odstawiamy do wystygnięcia . Do ostudzonej zalewy dodajemy
musztardę i mieszamy aż wszystko się połączy ( malutkie grudki mogą pozostać 😉 ) . Chłodną zalewą , zalewamy
ogórki i zakręcamy . Pasteryzujemy 15 minut , po czym wyjmujemy i odstawiamy dnem do góry ,aż do wystygnięcia . Możemy próbować dopiero po około dwóch tygodniach , jak już wszystkie smaki się przegryzą . Smacznego 😉