ßßß Cookit - przepis na Cukinia marynowana po francusku

Cukinia marynowana po francusku

nazwa

Wykonanie

Pyszna i od kilku lat coraz bardziej popularna , na naszych stołach cukinia , naprawdę zasługuje na swoją uwagę , ze względu na walory smakowe jak i dietetyczne .W związku z powyższym ,czas na następny przepis, na zimowe przetwory z udziałem cukinii . Dość prosty , wymaga tylko troszkę cierpliwości . Tak przyrządzona cukinia , to coś pomiędzy klasycznym piklem , a ogórkami w musztardzie. Jest cudownie miękka , słodkawo-pikantna , po prostu pyszna , doskonała na kanapki i do sztuki mięska do obiadu 😉 Francuska musztarda, nadaje jej tego niespotykanego posmaku gorczycy i jednocześnie wydobywa, naturalną słodycz cukinii , u mnie w domu to jeden z bardziej lubianych wyrobów 😉
Składniki na około 4 szt- 0 , 5 l słoiki :
zalewa :
1 l wody
0,5 l octu 10 %
2 szklanki cukru
4 czubate łyżki musztardy francuskiej
1 czubata łyżka musztardy miodowej
1 łyżka soli
wsad :
2 średnie cukinie
4 ząbki czosnku – bardzo duże
4 baldachy kopru z nasionami i łodygą
1/2 łyżki soli
Cukinie obieramy i kroimy w pas,y lub jeśli wolimy inaczej , to wg.własnej inwencji 😉 Posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki ,żeby zmiękła i puściła sok . W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z octem , do gorącej wsypujemy cukier i sól i jeszcze chwilkę gotujemy -około 1 minuty , mieszając co jakiś czas . Odstawiamy do wystygnięcia, jak już będzie chłodna , dodajemy obie musztardy i mieszamy . Cukinię odlewamy z zebranej wody i układamy w słoikach razem z pociętym czosnkiem i koprem ( jeden pokrojony ząbek i jeden baldach z łodygą na słoik ) . Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy . Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy około 15 minut w gotującej się wodzie , wyjmujemy , ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do wystudzenia . Gotowe , im dłużej stoi , tym smaczniejsza 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/cukinia-marynowana-po-francusku