Wykonanie
Pyszna i od kilku lat coraz bardziej popularna , na naszych stołach
cukinia , naprawdę zasługuje na swoją uwagę , ze względu na walory smakowe jak i dietetyczne .W związku z powyższym ,czas na następny przepis, na zimowe
przetwory z udziałem
cukinii . Dość prosty , wymaga tylko troszkę cierpliwości . Tak przyrządzona
cukinia , to coś pomiędzy klasycznym piklem , a
ogórkami w musztardzie. Jest cudownie miękka , słodkawo-pikantna , po prostu pyszna , doskonała na kanapki i do
sztuki mięska do obiadu 😉 Francuska
musztarda, nadaje jej tego niespotykanego posmaku
gorczycy i jednocześnie wydobywa, naturalną
słodycz cukinii , u mnie w domu to jeden z bardziej lubianych wyrobów 😉
Składniki na około 4 szt- 0 , 5 l słoiki :zalewa :1 l
wody0,5 l
octu 10 %2 szklanki
cukru4 czubate łyżki
musztardy francuskiej1 czubata łyżka
musztardy miodowej1 łyżka
soliwsad :2 średnie
cukinie4 ząbki
czosnku – bardzo duże4 baldachy
kopru z nasionami i łodygą1/2 łyżki
soliCukinie obieramy i kroimy w pas,y lub jeśli wolimy inaczej , to wg.własnej inwencji 😉 Posypujemy
solą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki ,żeby zmiękła i puściła sok . W międzyczasie zagotowujemy w garnku
wodę z
octem , do gorącej wsypujemy
cukier i
sól i jeszcze chwilkę gotujemy -około 1 minuty , mieszając co jakiś czas . Odstawiamy do wystygnięcia, jak już będzie chłodna , dodajemy obie
musztardy i mieszamy .
Cukinię odlewamy z zebranej
wody i układamy w słoikach razem z pociętym
czosnkiem i
koprem ( jeden pokrojony ząbek i jeden baldach z łodygą na słoik ) . Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy . Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy około 15 minut w gotującej się wodzie , wyjmujemy , ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do wystudzenia . Gotowe , im dłużej stoi , tym smaczniejsza 😉