Wykonanie
Dzisiaj kolejna odsłona
cukinii w zalewie octowej, tym razem w towarzystwie
pomidorów i
cebuli. Ten przepis również pochodzi z książki Warzywa z mojego ogródka Z. Dobrakowskiej-Kopeckiej, K. Pyszkowskiej z 1987 r., s. 350. Zmieniłam tylko nieco proporcje.
Składniki na 3 słoiki 0,9l:1 kg
pomidorów polnych1,5 kg
młodej cukinii3 duże
cebule1 l
wody3 łyżki
cukru1/2 szklanki
octu 10%łyżka
solinasiona
koprugłówka
czosnku1.
Cukinie umyć i pokroić w krążki o grubości ok. 0,5 cm. Zblanszować w gorącej wodzie.2.
Cebulę pokroić w krążki i również obgotować.3.
Pomidory sparzyć gorącą
wodą i obrać ze skórki. Pokroić w plastry ok. 0,5 cm.4.
Czosnek obrać i każdy ząbek pokroić na kilka części.5. Wyparzyć słoiki i zakrętki.6. Przygotować zalewę. Zagotować
wodę z
cukrem i
solą, na końcu dodać
ocet.7. Na dno słoików wsypać po 1/2 łyżeczki nasion
kopru i kilka kawałków
czosnku.8. Układać warstwami
cukinię,
cebulę i
pomidory.9. Napełnić słoiki gorącą zalewą, zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut.