Wykonanie
Sałatka zrobiona z myślą o dodatkach do zimowych obiadów. Jest łagodna z lekko
paprykowym posmakiem.(wszystkie składniki w ilości według uznania i preferencji
smakowych)1 kg
papryki1 kg
cebuli3
cukinie1 kg
ogórkówSkładniki układać warstwowo w słoiku:1 - kilka kawałków pokrojonej
papryki wrzucić na dno słoika2 - 2 pół-plastry
cebuli3 -
cukinia młoda w pół-plastrach (starsza, z ziarnami - obrana i pokrojona w kostkę)4 - kilka plastrów
ogórkaJeśli to duży słoik, układać od nowa:
papryka, itd. (można też szybciej: wszystkie warzywa wymieszać razem i napełniać nimi słoiki).Dodatkowo do każdego słoika dodać :
koper, ząbek
czosnku i ziarna
gorczycyZalewa:5 l.
wody3 szkl.
octu4 płaskie łyżki
soli1 kg
cukru (można trochę mniej)Zalewę zagotować i zalać słoiki. Słoiki wstawić do wrzątku i gotować na małym ogniu 5 minut aby się zawekowały.