Wykonanie
Kiedy trafia się gorzki
ogórek , to trzeba sobie z nim poradzić . Genialnym sposobem , jednym z kilku które znam , jest np. wrzucenie go do słoika jako tzatzyki. Ten wyrób jest świetny , kiedy zima w sklepach tylko sztucznie pędzone ogórasy , a dodatkowo oszczędza nasz cenny jak zawsze czas. Wystarczy tylko odkręcić pokrywkę , zlać sok i dodać łyżkę , albo dwie gęstego
jogurtu , najlepiej greckiego ..i to wszystko sos gotowy . Wyraźnie
czosnkowy , wystarczająco pikantny , no można sypnąć ciut
pieprzu jeśli ktoś lubi , pasuje do wszystkiego 😉
Składniki na około 2 szt , 250 ml słoiczków :6
ogórków gruntowych, średniej wielkości4 duże ząbki
czosnku1/2 płaskiej łyżeczki
solimniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki
cukrumały pęczek
koperkuOgórki obieramy , szatkujemy , wkładamy do miski .
Koperek siekamy , dodajemy do
ogórków.
Czosnek obieramy i wyciskamy praską , dokładając do
ogórków razem z pulpą pozostałą po wyciśnięciu . Solimy , wsypujemy
cukier , mieszamy .
Ogórki przekładamy do czystych słoików lekko dociskając , zalewamy
sokiem ,który został w misce – jest on najcenniejszy . Zakręcamy , pasteryzujemy wkładając do garnka z
wodą i doprowadzając do wrzenia . Od zagotowania trzymamy tylko 5 minut . Wyjmujemy i stawiamy dnem do góry do ostygnięcia .
Ogórki spokojnie trzymają się całą zimę w spiżarce . Smacznego 😉