Wykonanie
Lubicie zupę
ogórkową ? My bardzo, ale tylko taką na domowych kiszonych ogórkach . Zwykle przeznaczam na zupę po prostu 2-3
ogórki ze słoja, trochę zalewy. Ale czasami nie zdążę odłożyć ani sztuki zanim moje Żarłoczki opróżnią
słój. I dlatego szykuję kilka słoiczków takich gotowych, już startych
ogórków, które na smoczą zupę nadają się idealnie.
Ogórki kiszone, tarte, za zupęczas przygotowania : ok. 15 minut + kilka dni kiszeniaskładniki :ok. 1500 g świeżych
ogórków gruntowych1 pęczek świeżego
koperku4-5 dużych ząbków
czosnku4 czubate łyżeczki
soli kamiennej, najlepiej nie jodowanejsposób przygotowania :
ogórki dokładnie umyłam i osączyłam. Można wykorzystać większe sztuki, ale jeśli mają dojrzałe duże pestki to radzę je usunąć.
Koperek dobrze opłukałam, osuszyłam.
Czosnek obrałam z łupinek.Do dużej miski starłam
ogórki, razem ze skórką, na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posoliłam je, wymieszałam, odstawiłam na ok. godzinę. Po tym czasie dodałam bardzo drobno posiekany
czosnek i pokrojony drobno
koperek. Wymieszałam dobrze i tak przygotowaną masą napełniłam wyparzone słoiczki. Nakładałam
ogórki, razem z
sokiem jaki puściły, tak mniej więcej do 2/3 wysokości słoików, nie więcej. Zakręciłam i odstawiłam na kilka dni do ukiszenia.Radzę szykować tarte
ogórki w słoikach niedużych, takich do wykorzystania na jedną zupę. Ja używam małych czyli poj. 150 ml. Radzę też ustawić słoiczki na jakiejś tacy bo podczas fermentacji może kipieć solanka. Wycieramy ją, ale słoików nie odkręcamy. Po mniej więcej 3-5 dniach fermentacja ustanie a
ogórki zmienią nieco kolor na zielonożółty. Można je wtedy zapasteryzować wstawiając do zimnej
wody i gotując ok. 10 minut. Nie jest to jednak konieczne i można tego nie robić - ja nie robię i ukiszone wynoszę do spiżarni.Z tej ilości składników wyszło mi takich tartych
kiszonych ogórków 10 słoiczków o pojemności 150 ml.