Wykonanie
Temperatura ostatnio nieco spadła, ale podobno weekend ma znów być upalny. Jak wiadomo, stanie przy kuchence przy 40 stopniach nie należy do przyjemności, dlatego dobrym rozwiązaniem są dania, których nie trzeba gotować ani piec.Nie wiem jak Wy, ale ja w upały nie tylko nie mam ochoty gotować gorących potraw, ale także średnio mam ochotę na
mięso i ciężkie potrawy. Wybieram wtedy lekkie i szybkie dania warzywne, lub po prostu zajadam się świeżymi
owocami.To danie, to świetne rozwiązanie na gorące dni - robi się je błyskawicznie, jest lekkie i orzeźwiające.Przepis znalazłam na blogu "co na wege obiad?".
Składniki:2 świeże
ogórki typu wąż3
ogórki kiszone20
migdałów, wcześniej namoczonych i obranychząbek
czosnkusól,
pieprz do smakupół litra zimnej, przegotowanej
wodykoperek - opcjonalnie
Migdały blendujemy wraz z
wodą, aż nasza mikstura zacznie przypominać
mleko - nie musimy przecedzać, ponieważ kawałeczki
migdałów absolutnie nie przeszkadzają w konsumpcji.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do "
mleka migdałowego" wraz z obranym ząbkiem
czosnku i blendujemy całość na w miarę gładko - nie musi być idealnie, ponieważ kawałki
ogórków sprawiają, że danie wydaje się bardziej treściwe. ;)Doprawiamy całość
solą i
pieprzem - uważamy na
sól, ponieważ
ogórki kiszone są słone.Wstawiamy całość na godzinę do lodówki, aby się schłodziła. Przed podaniem posypujemy
koperkiem.Smacznego!