ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z tych "zaległych" na blogu, bo tak naprawdę powinien pojawić się tu kilka lat temu. Ogórków małosolnych nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Są idealna na kanapki, albo do chrupania solo. Nie trzeba czekać na nie długo, bo gotowe są już po 2 - 3 dniach.
Składniki:
ogórki gruntowe
kawałek korzenia chrzanu
kilka liści chrzanu
niewielka główka czosnku
koperek
sól
Wykonanie:
Ogórki umyć i osuszyć. Na dno naczynia kamionkowego włożyć baldachy kopru i część liści chrzanu. Włożyć ząbki czosnku (w całości). Ułożyć ogórki. Zagotować wodę. Posolić. Na każdy litr wody dać 1 łyżkę soli. Ciepłą wodą zalać ogórki. Na wierzchy położyć ponownie koperek. Przykryć ogórki i docisnąć (np. talerzem). Odstawić na kilka dni.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/07/Ogorki-malosolne.html