Wykonanie
Kolejny przepis z tych "zaległych" na blogu, bo tak naprawdę powinien pojawić się tu kilka lat temu.
Ogórków małosolnych nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Są idealna na kanapki, albo do chrupania
solo. Nie trzeba czekać na nie długo, bo gotowe są już po 2 - 3 dniach.
Składniki:
ogórki gruntowekawałek korzenia
chrzanukilka liści
chrzanuniewielka główka
czosnkukopereksólWykonanie:
Ogórki umyć i osuszyć. Na dno naczynia kamionkowego włożyć baldachy
kopru i część liści
chrzanu. Włożyć ząbki
czosnku (w całości). Ułożyć
ogórki. Zagotować
wodę. Posolić. Na każdy litr
wody dać 1 łyżkę
soli. Ciepłą
wodą zalać
ogórki. Na wierzchy położyć ponownie
koperek. Przykryć
ogórki i docisnąć (np. talerzem). Odstawić na kilka dni.