Wykonanie
Ogórki małosolne, kto ich nie lubi? Świetnie smakują same jako przekąska, na kanapce i do obiadu. A niektórzy robią też z nich zupę, hmmm trzeba spróbować :)
SKŁADNIKIkilka sztuk
ogórków gruntowych1 pęczek
koperku6 ząbków
czosnku (w łupinach) może być bez
czosnkuchrzan: 2-3 liście i kawałek korzenia1 łyżka
soli1,5 litra
wodyJAK TO ZROBIĆ
Ogórki wrzucamy do miski z zimną
wodą, aby dobrze się umyły :)
potem płuczemy je pod bieżącą
wodą, aby nie było ziemi.Na dnie słoika układamy liście
chrzanu,
koperek i ząbki
czosnku.Jeżeli chcemy, żeby po 24 godzinach
ogórki były już zjadliwe :) to obcinamy końce i wzdłuż je lekko nacinamy.
Ogórki układamy pionowo, jeden obok drugiego, dość ściśle, pomiędzy którymi umieszczamy
czosnek oraz pocięty w paski
chrzan i ewentualnie liść
chrzanu. Na wierzch kładziemy dużo
koperku.W trakcie układania
ogórków robimy zalewę. Gotujemy
wodę z
solą. Cały
słój zalewamy wrzącą solanką, lekko zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce minimum na dobę. Smacznego!