Wykonanie
Proponuję radykalną zmianę tonacji zarówno kolorów jak i smaków. Wszędzie czerwono i słodko od
truskawek , więc mam nadzieję trochę złamać konwencję.
Ogórki małosolne to kolejny sezonowy cud, na który czekaliśmy z niecierpliwością. Któż nie lubi
ogórków małosolnych? Nie znam takich osób, za to znam takie, które cenią je sobie wyżej, niż kiszone, że o innych nie wspomnę. U mnie co roku muszą być :) Pierwszą partię zrobiłam w ostatnią sobotę i już od poniedziałku mogliśmy się cieszyć ich niezwykłym i codziennie innym smakiem. Od tej
pory każda kanapka koniecznie z
pomidorkiem (najchętniej
malinowym) i ogóreczkiem małosolnym :) Polecam :)
Składniki:1 kg
ogórków gruntowych,1 litr
wody,1 łyżka
soli,kilka gałązek świeżego
koperku,3 ząbki
czosnku,5 cm
chrzanu,
Ogórki myjemy i ciasno układamy w dużym słoju. Dodajemy
koper,
czosnek i obrany
chrzan, pokrojony na mniejsze kawałki. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczoną
solą. Odstawiamy w ciemne miejsce i po 2-3 dniach można już zaznać rozkoszy ich smaku :)Słoika nie zakręcamy, jedynie przykrywamy talerzykiem lub lnianym ręcznikiem.Ingredients:1 kg of cucumbers,1 liter of water,1 tablespoon of saltsmall bunch of fresh dill,3 cloves of garlic,5 cm / 2 inches of horseradishWash cucumbers and tightly arrange in a large jar. Add dill, cloves of garlic, peeled and cut into smaller pieces horseradish.
Pour the salted and boiling water over cucumbers. Cover the jar with a
plate or linen towel and leave in a dark place for 2-3 days. After 3rd day you can enjoy it :)