Wykonanie
Ogórki małosolne kojarzą mi się z początkiem wakacji. Zawsze przed rozpoczęciem sezonu
ogórkowego przygotowujemy je, jako przedsmak
przetworów ogórkowych.
Ogórki małosolne doskonale smakują jako szybka przekąska, dodatek do kanapek lub też jako składnik pysznej zupy ogórkowej. A Wy w jakiej formie je najczęściej jecie?
1kg
ogórków gruntowych (najlepiej z własnego ogródka)4 ząbki
czosnkuliście
chrzanukorzeń
chrzanu2 litry
wody2 łyżki
soliOgórki umyj i obetnij końcówki, liście i korzeń
chrzanu dokładnie umyj.
Wodę z
solą dodaj zagotuj, przelej do wysokiego słoja. Gdy
woda przestygnie wkładaj do słoja
ogórki, ząbki
czosnku,
chrzan i liście.
Ogórki muszą być całkowicie pod
wodą. Całość przykryj talerzykiem. Odstaw na minimum dwa dni. Po tym czasie,
ogórki powinny być już gotowe do jedzenia :)Smacznego :)