Wykonanie
Miękki
chleb pół
razowy, pieczony z dodatkiem czarnej melasy,
kawy i
miodu, posiada przyjemny, charakterystyczny, rustykalny, lekko palony smak. Świetnie smakuje posmarowany
masłem lub z dodatkiem
wędlin,
serów czy
twarożku. Przepis na podstawie Lana'sCooking.
1,5 szklanki ciepłej
wody1 opakowanie
drożdzy instant (7g)2 łyżeczki
cukru4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1,5 szklanki
mąki pszennej typ 6502 łyżki miękkiego
masła1,5 łyżeczki
soli2 pełne łyżki
kakao2 łyżki melasy (black treacle)1/4 szklanki
miodu1,5
mąki pszennej razowejolej - kilka kropel do posmarowania miski1. Do ciepłej (nie gorącej)
wody dodać
drożdże,
kawę,
cukier i
mąkę. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić zaczyn, by
drożdże "ruszyły', na 20 minut, lub do chwili pojawienia się na powierzchni zaczynu małych bąbelków.2. Do zaczynu dodać rozgniecione w palcach miękkie
masło,
sól,
kakao, melasę i
miód. Wymieszać. Stopniowo dodawać
mąkę razową, wyrabiając, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśłi zajdzie taka potrzeba, podsypac trochę
mąki 650, jednak nie za duzo, by
chleb nie wyszedl nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko
olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.3. Ciasto lekko wyrobić i uformowac z niego bochenek, który ukladamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na bochenku wykonać ukośne ozdobne nacięcia i oprószyć go lekko
mąką (użyłam semoliny). Bochenek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wkładamy
chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut w temperaturze 200 st. c. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C, spryskujemy wnętrze piekarnika
wodą i pieczemy
chleb przez 35-40 minut.Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.