ßßß Cookit - przepis na Pół razowy chleb z melasą i miodem. Steakhouse Honey Bread

Pół razowy chleb z melasą i miodem. Steakhouse Honey Bread

nazwa

Wykonanie

Miękki chleb pół razowy, pieczony z dodatkiem czarnej melasy, kawy i miodu, posiada przyjemny, charakterystyczny, rustykalny, lekko palony smak. Świetnie smakuje posmarowany masłem lub z dodatkiem wędlin, serów czy twarożku. Przepis na podstawie Lana'sCooking.
1,5 szklanki ciepłej wody
1 opakowanie drożdzy instant (7g)
2 łyżeczki cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
2 łyżki miękkiego masła
1,5 łyżeczki soli
2 pełne łyżki kakao
2 łyżki melasy (black treacle)
1/4 szklanki miodu
1,5 mąki pszennej razowej
olej - kilka kropel do posmarowania miski
1. Do ciepłej (nie gorącej) wody dodać drożdże, kawę, cukier i mąkę. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić zaczyn, by drożdże "ruszyły', na 20 minut, lub do chwili pojawienia się na powierzchni zaczynu małych bąbelków.
2. Do zaczynu dodać rozgniecione w palcach miękkie masło, sól, kakao, melasę i miód. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę razową, wyrabiając, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśłi zajdzie taka potrzeba, podsypac trochę mąki 650, jednak nie za duzo, by chleb nie wyszedl nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Ciasto lekko wyrobić i uformowac z niego bochenek, który ukladamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na bochenku wykonać ukośne ozdobne nacięcia i oprószyć go lekko mąką (użyłam semoliny). Bochenek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut w temperaturze 200 st. c. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C, spryskujemy wnętrze piekarnika wodą i pieczemy chleb przez 35-40 minut.
Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/10/Pol-razowy-chleb-z-melasa-i-miodem-Steakhouse.html