ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny półrazowy

Chleb pszenny półrazowy

nazwa

Wykonanie

Naszych chlebowych przygód w Arabii Saudyjskiej ciąg dalszy - tym razem zrobiliśmy chleb pszenny razowy, który przynajmniej przypomina nam smak naszego ulubionego pieczywa z piekarni "Grzybki" w Warszawie.
Chleb jest bardzo prosty do wykonania i naprawdę bardzo smaczny
Składniki - według kolejności dodawania do wypiekacza
300 ml wody
1 łyżka oleju (u nas kukurydziany)
1 lekko czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru (można zastąpić miodem w ilości 1,5 łyżki)
250 g mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej zwykłej
7 g drożdży instant
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej wyżej kolejności, uważając aby drożdże nie miały styczności z solą i wodą i włączyć program podstawowy do wypieku chleba pszennego trwający około 3 godzin.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2014/05/chleb-pszenny-porazowy.html