ßßß Cookit - przepis na Golonka duszona w piwie

Golonka duszona w piwie

nazwa

Wykonanie

Golonka to danie bliskie sercu większości mężczyzn. Jednak ponieważ bardzo łatwo oddzielić na talerzu skórę i bardziej tłuste kawałki, warto, by zainteresowały się nim także panie, ponieważ dobrze przygotowana golonka, miękka i soczysta, jest naprawdę ogromnie smaczna! Co więcej, potrawa ta wcale nie jest trudna w przygotowaniu, musimy jedynie zaplanować ją wcześniej, by mięso zdążyło ugotować się do miękkości.
2 golonki wieprzowe (łączna waga ok. 1 kg)
zalewa peklująca:
2 łyżki soli peklującej
1 łyżeczka cukru
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren kminku
woda - tyle, by przykryła golonkę
1 litr bulionu
1 szklanka piwa (jeśli nie macie/nie chcecie używać piwa, użyjcie w to miejsce dodatkowego bulionu)
1 marchewka - obrana, pokrojona na kilka kawałków
1 cebula, obrana, przekrojona na pół
1 mała pietruszka - obrana, pokrojona na kilka kawałków
2 łodygi selera naciowego- pokrojone na kilka kawałków
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren kminku
sól do smaku
olej do smażenia
1-2 łyżeczki cukru
1. Dzień wcześniej, wieczorem, przygotowujemy zalewę peklującą. W 1/2 szklanki cieplej wody rozpuszczamy sól peklującą z cukrem, dodajemy przyprawy. Uzupełniamy zimną wodą. Skórę z obu stron golonek nacinamy ostrym nożem na krzyż, do mięsa i umieszczamy golonki w zalewie. Naczynie z golonkami wstawiamy na noc do lodówki.
2. Następnego dnia (godzina obojętna) obsmażamy golonki na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na złoto.
W garnku zagotowujemy bulion z piwem, warzywami i przyprawami. Golonki wkładamy do wrzącego bulionu. Czekamy, aż płyn ponownie zawrze, po czym przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy płomień - bulion ma jedynie lekko bulgotać. Golonki dusimy 2 -2,5 godziny, do zupełnej miękkości mięsa (co sprawdzamy poprzez wbicie w mięso - nie w skórę- widelca).
Gdy golonki się ugotują, na tym etapie możemy przerwać przygotowanie potrawy. Jeśli nie planujemy jeść golonki od razu, w bulionie możemy przechować je nawet do następnego dnia (w lodówce, max. 2 dni), a następnie podgrzać.
3. Ostatni krok to zrumienienie golonek. Podgrzane w bulionie golonki wyjmujemy ostrożnie (ostrożnie, ponieważ mięso jest już bardzo miękkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 1/4 szklanki bulionu mieszamy z cukrem. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy je ze wszystkich stron. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją górnej grzałki (grill), aż cukier się skarmelizuje i golonka będzie rumiana.
Podajemy ze świeżym pieczywem i chrzanem . Pasują również pieczone ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/10/Golonka-duszona-w-piwie.html