ßßß Cookit - przepis na Kwaśnica na gęsinie.

Kwaśnica na gęsinie.

nazwa

Wykonanie

Najsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny.
Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna.
Składniki kwaśnicy:
4 ziemniaki
2 marchewki
4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej)
8 szkl. rosołu z gęsi
woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa
3 liście
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
5 ziaren pieprzu czarnego
sól do smaku
1/2 łyżeczki cukru
ugotowane mięso z gęsi
Składniki rosołu z gęsi:
2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością mięsa i skórą)
3 marchewki
2 pietruszki
1/3 bulwy selera
1/2 pora
1 cebula
3 litry wody
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
2,5 łyżeczki soli
Przygotowanie rosołu z gęsi:
Korpusy z gęsi umyć,przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować.
Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.
Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz . Dodać 1 łyżeczkę soli .
Gotować rosół przez 1 , 5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".
Garnek nakryć pokrywką, pozostawić do wystygnięcia.
Z zimnego rosołu wyjąć warzywa, korpusy, ewentualnie usunąć nadmiar tłuszczu.
Przygotowanie kwaśnicy:
Obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchewki przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryć warzywa.
Dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Następnie dodać rosół z gęsi, kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych).
Przyprawić kwaśnicę majerankiem, pieprzem ziołowym, cukrem oraz solą tak, aby dobrze smakowało.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/11/kwasnica-na-gesinie.html