Wykonanie
Kremowa zupa ziemniaczana została wzbogacona dodatkiem
białej kiełbasy. Wiosennego charakteru nadaje jej duża ilość świeżego
koperku. Lekka lecz pożywna. Dobra na każda
porę roku. Polecam.
0,8 -1 kg
ziemniaków250 g
białej kiełbasy1
cebula1 łodyga
selera naciowego2
listki laurowe2 ziarna
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku1/2 szklanki gęstej kwaśnej
śmietany 12 %
sól i świeżo mielony
biały pieprz - do smaku1 l
wody1 pęczek
koperkuolej do smażenia1. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość
oleju. Podsmażamy obraną, posiekaną
cebulę i pokrojoną drobno
łodygę selera naciowego. Kiedy
cebula będzie szklista, dodajemy obrane, pokrojone w drobna kostkę
ziemniaki,
listek laurowy,
ziele angielskie, przeciśnięte ząbki
czosnku,
sól i
wodę (jeśli zupa końcowo wyjdzie za gęsta na nasz gust, zawsze
potem możemy ją rozrzedzić. Jest to lepszym rozwiązaniem, niż zagęszczanie zbyt rzadkiej zupy).Gotujemy ok. 20 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.W międzyczasie podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości
oleju, pokrojoną w plastry
białą kiełbasę, aż będzie złoto - rumiana.2. Gdy
ziemniaki będą miękkie, za pomocą blendera ucieramy zupę na krem. Ja lubię to zrobić jedynie w około połowie, tak, by pozostawić część
ziemniaków w całości, by zupa miała ciekawszą strukturę.Następnie dodajemy usmażoną
białą kiełbasę oraz
śmietanę*.Na koniec dodajemy dużą ilość świeżego, drobno posiekanego
koperku. Doprawiamy zupę do smaku
solą i świeżo zmielonym
białym pieprzem i podajemy.* Aby
śmietana nie zwarzyła się w zupie, wykładamy najpierw potrzebną ilość
śmietany do miseczki. dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Zahartuje to
śmietanę. Następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem z zupą i wlewamy zahartowaną
śmietanę, mieszając.