ßßß
Cookit - przepis na wątróbka w sosie ogórkowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
wątróbka w sosie ogórkowym
Składniki
Czosnek
Ogórek kiszony
Woda
Sól
Pieprz biały
Cebulka zielona
Olej
Ziele angielskie
Liść laurowy
Śmietana
Mąka
Wątróbka drobiowa
Cebula
Wykonanie
Bardzo lubię
wątróbkę
na wszelkie sposoby. Przepis na taką w
ogórkowym
sosie kiedyś od znajomych przyniósł mój tata. Jest bardzo delikatna a
ogórkowy
akcent nadaje wyraźnego smaku dzięki
czemu
sos nie jest mdły. Polecam wielbicielom
wątróbki
ale nie tylko, mój mąż jej nie znosi a w takiej postaci zjadł.Składniki:500 g
wątróbki drobiowej
1
cebula
ząbek
czosnku
2
ogórki kiszone
(nie konserwowe!)1/2 szklanki
wody
z
ogórków kiszonych
sól
biały pieprz
zielona cebulka
2 łyżki
oleju
ziele angielskie
liście laurowe
łyżka kwaśnej
śmietany
łyżka
mąki
Wątróbkę
sprawić oddzielając błonki i żyłki, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę
pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać
wątróbkę
, podsmażyć, dodać
liście laurowe
i
ziele angielskie
. Przykryć rondel pokrywką i dusić około 20 minut, podlewając odrobiną letniej
wody
.
Ogórki
pokroić w kostkę, dodać do
wątróbki
i wlać
wodę
z
ogórków
. Ponownie dusić kilka minut. Przyprawić
solą
i
pieprzem
.
Mąkę
i
śmietanę
wmieszać z odrobiną
wody
i zagęścić sos. Podawać z
ziemniakami
posypaną
zieloną cebulką
.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/02/watrobka-w-sosie-ogorkowym.html
Przepisy powiązane
Kremowa zupa ziemniaczana z białą kiełbasą i koperkiem
Zupa jaglana z warzywami i tartym kiszonym ogórkiem
Gulasz wołowy najprostszy
my tiny world
Gulasz z indyka
Składniki powiązane (0)