ßßß Cookit - przepis na wątróbka w sosie ogórkowym

wątróbka w sosie ogórkowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wątróbkę na wszelkie sposoby. Przepis na taką w ogórkowym sosie kiedyś od znajomych przyniósł mój tata. Jest bardzo delikatna a ogórkowy akcent nadaje wyraźnego smaku dzięki czemu sos nie jest mdły. Polecam wielbicielom wątróbki ale nie tylko, mój mąż jej nie znosi a w takiej postaci zjadł.
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
1 cebula
ząbek czosnku
2 ogórki kiszone (nie konserwowe!)
1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych
sól
biały pieprz
zielona cebulka
2 łyżki oleju
ziele angielskie
liście laurowe
łyżka kwaśnej śmietany
łyżka mąki
Wątróbkę sprawić oddzielając błonki i żyłki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać wątróbkę, podsmażyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić około 20 minut, podlewając odrobiną letniej wody. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do wątróbki i wlać wodę z ogórków. Ponownie dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ziemniakami posypaną zieloną cebulką.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/02/watrobka-w-sosie-ogorkowym.html