Wykonanie
Porcja na cztery osoby:Składniki:2 litry
wody3-4 starte
ogórki kiszoneWarzywa pokrojone w kostkę lub w plastry1
cebula2 pazurki
czosnkuSzklanka
kaszy jaglanejŁyżka kopiasta
śmietanyPłaska łyżka
mąki2-3 łyżki
olejuSól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
natka pietruszki, świeży
tymianek lub
bazylia (lubię dodawać zamiast
pieprzu czarnego pieprz Cayenne i świeży tarty
imbir – zupa świetny ma smak – ale trzeba ostrożnie dozować, by nie przeholować ostrości)PrzygotowanieRozdrobnione warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i wstawiamy na płytę grzejną. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie. Kiedy zupa zaczyna się gotować, solimy według uznania, najlepiej jak najmniej, gdyż ten zestaw składników, nie wymaga wyraźnego smaku
soli. Po dziesięciu minutach, dodajemy opłukaną
kaszę jaglaną i starte
ogórki. Gotujemy kolejne dziesięć minut. Na kilka minut przed końcem, dodajemy
przyprawy. Rozgrzewamy
olej lub
masło klarowane na patelni i wrzucamy posiekaną
cebulę. Na zrumienioną
cebulkę ścieramy
czosnek i krótko dusimy. Na koniec wsypujemy na patelnię
mąkę. Mieszamy z
cebulką i
czosnkiem.
Cebulową papkę rozcieńczamy zupą (dwie łyżki wazowe zupy wlewane stopniowo ) i
śmietaną. Po czym, wlewamy do garnka, łącząc z pozostałą zupą. Zupę wlewamy do bulionówek lub talerzy, posypując wierzch
natką. Smacznego!Zupa jaglana to złoty środek na zdrowie . Jest bardzo smaczna i nie wymaga dodatkowych wkładek, typu skrzydełko, czy nóżka. Ilość
białka, minerałów i witamin, zupełnie wystarczy, do prawidłowego rozwoju. Róbmy takie zupki dzieciom jako odtrutkę od solonych
chipsów i innych śmieciuchów. Zapraszam na stronę
kasza jaglana - złoty środek na odchudzanie