Wykonanie
Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis z kuchni mojej Mamy ;)Taki gulasz pamiętam od zawsze!Idealnie pasuje mu towarzystwo
kasz i placków ziemniaczanych.A z dodatkiem
papryczki chilli idealnie rozgrzewa - nie tylko zimą.Warto się skusić! :)
Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):500 g
łopatki wieprzowej1
cebulę1 dużą
marchewkę1 średniej wielkości
paprykę czerwoną1
ogórka kiszonego1
papryczkę chilli2-3 ząbki
czosnkuok. 1 szklanki gorącej
wody2 łyżki
śmietany1 łyżkę
mąkisólpieprzostrą mieloną
paprykęmargarynę lub
olejKrok po kroku:
Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.
Cebulę,
czosnek,
paprykę,
marchew i
kiszonego ogórka kroimy w kosteczkę.
Papryczkę chilli kroimy w krążki.Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy
cebulę i
czosnek, a po dwóch minutach dodajemy
mięso i
papryczkę chilli.Gdy
mięso będzie podsmażone z każdej strony, do garnka wlewamy ok. 1/3 szklanki gorącej
wody, przykrywamy i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając kolejne porcje gorącej
wody.Gdy
mięso będzie już prawie całkiem miękkie do garnka dodajemy
marchew, po ok. 5 minutach dodajemy
paprykę, a po kolejnych 5-7 minutach dodajemy
ogórka.Całość doprawiamy
solą,
pieprzem i mieloną
ostrą paprykę.
Mąkę mieszamy ze
śmietaną i dodajemy do gulaszu. Dokładnie mieszamy.Podajemy z ulubioną
kaszą lub plackami ziemniaczanymi.Smacznego! :)
Zobacz też: