ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z papryką, marchewką i ogórkiem kiszonym

Gulasz wieprzowy z papryką, marchewką i ogórkiem kiszonym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis z kuchni mojej Mamy ;)
Taki gulasz pamiętam od zawsze!
Idealnie pasuje mu towarzystwo kasz i placków ziemniaczanych.
A z dodatkiem papryczki chilli idealnie rozgrzewa - nie tylko zimą.
Warto się skusić! :)
Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):
500 g łopatki wieprzowej
1 cebulę
1 dużą marchewkę
1 średniej wielkości paprykę czerwoną
1 ogórka kiszonego
1 papryczkę chilli
2-3 ząbki czosnku
ok. 1 szklanki gorącej wody
2 łyżki śmietany
1 łyżkę mąki
sól
pieprz
ostrą mieloną paprykę
margarynę lub olej
Krok po kroku:
Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.
Cebulę, czosnek, paprykę, marchew i kiszonego ogórka kroimy w kosteczkę. Papryczkę chilli kroimy w krążki.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, a po dwóch minutach dodajemy mięso i papryczkę chilli.
Gdy mięso będzie podsmażone z każdej strony, do garnka wlewamy ok. 1/3 szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając kolejne porcje gorącej wody.
Gdy mięso będzie już prawie całkiem miękkie do garnka dodajemy marchew, po ok. 5 minutach dodajemy paprykę, a po kolejnych 5-7 minutach dodajemy ogórka.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieloną ostrą paprykę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do gulaszu. Dokładnie mieszamy.
Podajemy z ulubioną kaszą lub plackami ziemniaczanymi.
Smacznego! :)
Zobacz też:
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/02/gulasz-wieprzowy-z-papryka-marchewka-i.html