Wykonanie
Antakya Tepsi Kebabı to kebab pieczony na tacy, wywodzący się z okolic Antiochii(Turcja). To wyjątkowo proste w przygotowaniu danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych smaków, ponieważ dzięki wykorzystaniu kilku łatwo dostępnych składników otrzymujemy niezwykle smaczną, autentycznie turecką potrawę. Przepis na podstawie Ev Yemeği Tarifleri
500 g
mielonego mięsa wołowego1
cebula6 łyżek siekanej
natki pietruszki1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej paprykisól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku1-2
pomidory2 zielone
ostre papryczki1 łyżka
przecieru pomidorowego + 4 łyżki
olejuCebulę (obraną, posiekaną) wraz z z
natką pietruszki,
papryką (pokrojoną w części, bez gniazda nasiennego) i obranym
czosnkiem ucieramy w malakserze lub blenderem na pastę.
Mielone mięso mieszamy z pastą warzywną, doprawiamy intensywnie
papryką słodką i ostrą oraz
solą i pierzem do smaku.Dno naczynia*, w którym będziemy piec kebab, smarujemy połową
koncentratu pomidorowego wymieszanego z
olejem.
Mięso rozprowadzamy równą, płaską warstwą na dnie naczynia. Wierzch
mięsa smarujemy drugą połową koncentratu z
olejem.Na wierzchu układamy pokrojone w kawałki
pomidory i
ostre papryczki (bez ziarenek!)Kebab zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 30-45 minut. Upieczony kebab zmniejszy swą objętość, jest to normalny efekt. Kebab przekładamy na talerz, serwujemy krojąc w trójkąty, jak pizzę.Jako dodatek pasuje
chleb typu
pita lub
ryż po turecku .* Ja użyłam płaskiej blaszanej formy do pieczenia tart. Nadaje się każde naczynie odporne na wysoką temperaturę.