Wykonanie
Sezon
jagodowy w pełni. Warto to wykorzystać i przygotować
jagodowe wypieki. Poza sezonem można użyc mrożonych
jagód.
ciasto:4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy400-500 ml
śmietany kremówki 30%4 łyżki
cukru pudru - do smakuew.
śmietan-fix2/3 szklanki
jagódcukier puder do posypania wierzchu1. Utrzeć
żółtka i
cukier waniliowy z 4 łyżkami
cukru. Dodać 4 łyżki
mąki i 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel
soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.2.
Jagody ugnieść widelcem - bez tego krem nie będzie miał fioletowego koloru.3.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając do smaku
cukier puder. Ewentualnie dodajemy
śmietan-fix, jeśli chcemy i lubimy.
Śmietanę mieszamy z
jagodami.
Śmietanę z
jagodami rozsmarowujemy na cieście, po czym ostrożnie zwijamy roladę.Gotowe ciasto posypujemycukrem pudrem i odstawiamy do lodówki do wychłodzenia.Kilka słów o zwijaniu :)
Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto smaruje się nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz trzeba zwijać pomału roladę, uważając, by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to trudne. :)Z
jagodami polecam także:JagodziankiDrożdżówki z
budyniem i
jagodamiJagodowa panna cotta