Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować bardzo smaczne, pachnące latem ciasto. Choć początkowo wygląda ono może na skomplikowane, to tylko pozory - w rzeczywistości jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a dzięki swojemu eleganckiemu wyglądowi może być ozdobą zarówno świątecznego stołu, jak i codziennej
kawy. Poza sezonem można użyć
owoców mrożonych. To ciasto jest pyszne nie tylko z
truskawkami: można także użyć
malin,
jagód lub
porzeczek - efekt będzie równie dobry.
ciasto:4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowykrem:250 g
sera mascarpone200 ml
śmietany 30%200 g
truskawek4 łyżki
cukru pudru - do smaku
śmietan- fixUtrzeć
żółtka i
cukier waniliowy z 4 łyżkami
cukru.Dodać 4 łyżki
mąki i 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel
soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąc roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.Umyte i pozbawione listków
truskawki pokroić w małe kawałki. Dokładnie wymieszać z
mascarpone i
cukrem.
Śmietanę ubić na sztywno wraz z
śmietan fixem. Delikatnie wymieszać z masą
truskawkową.Krem rozsmarować na cieście, po czym ostrożnie zwinąć roladę.Gotowe ciasto posypać
cukrem pudrem i odstawić do lodówki do wychłodzenia.Kilka słów o zwijaniu :)
Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto smaruje się nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz trzeba zwijać pomału roladę, uważając by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to tak trudne :)