ßßß Cookit - przepis na Rolada z bitą śmietaną i galaretką

Rolada z bitą śmietaną i galaretką

nazwa

Wykonanie

Klasyk. Chyba najbardziej popularna wersja rolady. To eleganckie, pyszne ciasto wcale nie jest trudne do wykonania. Będzie ozdob ą zarówno odświętnego, jak i codziennego stołu. Najsympatyczniejszym elementem tej rolady jest oczywiście galaretkowe "oczko", budzące wsponienia z dzieciństwa :)
ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
500 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru - do smaku
ew. śmietan-fix
1 galaretka truskawkowa
wiórki kokosowe
1. Galaretkę rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie ilości gorącej wody. Przelać do płaskiego, najlepiej prostokątnego naczynia i odstawić do zastygnięcia. Galaretka w naczyniu powinna mieć ok.1,5 cm wysokości. Stężałą galaretkę pokroić w paski o szerokości ok. 1,5 cm.
2. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.
Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.
3. Śmietanę ubić na sztywno, dodając do smaku cukier puder. Ewentualnie dodajemy śmietan-fix, jeśli chcemy i lubimy.
Śmietanę rozsmarować na cieście, wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć pasek z galaretki, po czym ostrożnie zwinąć roladę.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w wiórkach kokosowych i odstawić do lodówki do wychłodzenia.
Kilka słów o zwijaniu :)
Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto smaruje się nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz trzeba zwijać pomału roladę, uważając, by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne. :)
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/10/Rolada-z-bita-smietana-i-galaretka.html