Wykonanie
Klasyk. Chyba najbardziej popularna wersja rolady. To eleganckie, pyszne ciasto wcale nie jest trudne do wykonania. Będzie ozdob ą zarówno odświętnego, jak i codziennego stołu. Najsympatyczniejszym elementem tej rolady jest oczywiście
galaretkowe "oczko", budzące wsponienia z dzieciństwa :)
ciasto:4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy500 ml
śmietany kremówki 30%4 łyżki
cukru pudru - do smakuew.
śmietan-fix1
galaretka truskawkowawiórki kokosowe1.
Galaretkę rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie ilości gorącej
wody. Przelać do płaskiego, najlepiej prostokątnego naczynia i odstawić do zastygnięcia.
Galaretka w naczyniu powinna
mieć ok.1,5 cm wysokości. Stężałą
galaretkę pokroić w paski o szerokości ok. 1,5 cm.2. Utrzeć
żółtka i
cukier waniliowy z 4 łyżkami
cukru.Dodać 4 łyżki
mąki i 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel
soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.3.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając do smaku
cukier puder. Ewentualnie dodajemy
śmietan-fix, jeśli chcemy i lubimy.
Śmietanę rozsmarować na cieście, wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć pasek z
galaretki, po czym ostrożnie zwinąć roladę.Gotowe ciasto posypać
cukrem pudrem lub obtoczyć w wiórkach
kokosowych i odstawić do lodówki do wychłodzenia.Kilka słów o zwijaniu :)
Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto smaruje się nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz trzeba zwijać pomału roladę, uważając, by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne. :)