Wykonanie
Naprawdę bardzo proste ciasto bez pieczenia. Minimum składników i minimum pracySmakiem przypomina mi dzieciństwo.
Kaszę manną z
sokiem , jadałam na deser u babci. Szkoda wielka, że córa nawet na
kaszę spojrzeć nie chce. Ciasto spróbowałam było bardzo smaczne, jako fanka pieczenia, ale nie zjadania słodkości, resztę blaszki wyniosłam do sąsiadki, tam zniknął naprawdę szybko. Gorąco polecam
SKŁADNIKI:1 litr
mleka3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1,5 szklanki
kaszy manny1 kostka
masła lub
margarynyherbatnikikiwinektarynkaczekolada 150 gPRZYGOTOWANIE:Blaszkę wyłożyć
herbatnikami, moja 20 x 30.W garnku zagotować
mleko, dodać
masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać otwartą
laskę wanilii ,
cukier a następnie partiami dodawać
kaszę mannę. Cały czas energicznie mieszamy , żeby nie powstały grudki. Masa będzie dość gęsta. Wylać ją na
herbatniki, delikatnie docisnąć. Ułożyć na wierzchu kolejną warstwę
herbatników, pamiętając jak były ułożone te na dole. Później podczas krojenia, będzie to ładniej wyglądało. Odstawić do ostygnięcie. W tym czasie
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Następnie wylać na górę ciasta i rozprowadzić. Ja rozprowadziłam pędzelkiem i powstał fajny wzór. Na cieście układać plaster
kiwi oraz
nektarynki. Po przestygnięciu kroić w kostkę (wg ułożonych
herbatników). Smacznego.