Wykonanie
To smaki mojego dzieciństwa. Nie
powiem , że była to moja ulubiona zupa. Takie smaki docenia się po latach. Pamiętam jak Babcia przygotowywała tego rodzaju zupy. Więc kojarzą mi się one tylko z czymś dobrym. Chłodnik to idealna alternatywa dla ciepłej zupy w upalne dni. Sprawdza się jako dodatek do grilla. Przynajmniej odrobina czegoś dietetycznego i lekkostrawnego w dodatku do
kiełbaski czy
karkówkiPolecam.
SKŁADNIKI:
ogórek zielony 1/2 szt
rzodkiewki 10 szt
koperek 1/2 pęczka
szczypiorek cienki 1/2 pęczka
czosnek 2 ząbki
cytryna 1/2 szt
jogurt grecki 750 ml
kefir 250 ml
sól pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:Z podanych składników przygotujemy 2 porcje chłodnika.
Ogórka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sitko i pozostawić aż puści
soki następnie dobrze odcisnąć.
Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i zetrzeć tak jak
ogórka. W większej misce wymieszać
jogurt grecki i
kefir( można użyć
maślanki), przełożyć
ogórka ,
rzodkiewkę i wymieszać.
Szczypiorek oraz
koperek bardzo drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać sok z połowy
cytryny.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Wstawić do lodówki na ok 30 minut. Chłodnik rozlewać do miseczek, ozdabiać startą
rzodkiewką i
bazylią. Podawać dobrze schłodzone. Smacznego:)