ßßß Cookit - przepis na Makaron domowej produkcji

Makaron domowej produkcji

nazwa

Wykonanie

Przepis prosty jak „budowa cepa”. Zastanawiałam się nawet czy powinnam o nim tu wspominać
A jednak! Przecież sama kiedyś takiego szukałam, i może mój się komuś przydać. Po drugie i to najważniejsze, chciałam pokazać kto tak naprawdę makaron przygotował i komu sprawiło to największą frajdę
Przedstawiam, moja pomocnica Zosia. Dotknęła każdy makaron z osobna. Układała, przekładała i zawijała. A później zjadła jego ogromną porcję.
Jeśli macie więc małych pomocników, to jest przepis idealny dla nich
SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
około 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, żółtka oraz wbić jedno całe jajko. Dodać oliwę i zacząć zagniatać podlewając letnią wodą. Ugniatać, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Podzielić na pół i rozwałkować na cienki placek, lub tak jak ja , jeśli mamy, użyć maszynkę do makaronu. Jeżeli rozwałkowujemy sami – cienki placek podsypać mąką , zwinąć w luźny rulon i kroić. Rozwinąć i rozłożyć do przeschnięcia, lub gotować na bieżąco w lekko osolonej wodzie.
Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2014/11/20/makaron-domowej-produkcji