ßßß
Potrzebujemy:200 g mąki pszennej1 jajko2 żółtkaokoło 1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżeczkę soli1 łyżeczkę oliwy z oliwek
Na stolnicę (ja zazwyczaj zaczynam łączenie składników w misce) przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, żółtka i oliwę.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy sprężyste ciasto, formujemy kulkę i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy na pół godziny.Następnie dzielimy na dwie części i obydwie rozwałkowujemy na cienkie placki.
Kładziemy jeden na drugim, cały czas podsypujemy mąką żeby się nie posklejały.Zwijamy placki w rulonik, kroimy ostrym nożem w paseczki.Kluski rozsypujemy po stolnicy.Ja swoje pozostawiam do delikatnego przeschnięcia, jednak można gotować od razu.Gotujemy w osolonej wodzie - we wrzątku, do momentu aż będzie al dente.Smacznego!
* Przed ugotowaniem możemy przełożyć makaron na sitko i kilka razy potrząsnąć - wówczas pozbędziemy się nadmiaru mąki, a makaron nie wyjdzie "papkowaty".