ßßß
Pamiętam jak moja babcia go robiła. Wbrew pozorom nie jest trudny i pracochłonny w wykonaniu. I jak smakuje! Nie trzeba mieć też specjalnej maszynki do makaronu. Chociaż nie wyobrażam sobie robienia tą metodą cienkiego makaronu do rosołu.Składnikimąka pszenna, 200 gramjajko, 1 sztukażółtko, 1 sztukaciepła woda, 1/2 szklankisól, 1 łyżeczkaoliwa, 1 łyżeczkaSposób przygotowania1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki). Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdy płat makaronu obsypać dużą ilością mąki. Zwinąć w luźny rulon i pokroić w paski o grubości 1 centymetra.
Gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Można dodać 2 łyżki oleju, żeby makaron się nie posklejał.