Wykonanie
Oryginalny przepis wypatrzyłam w manufakturze
ciastek . Dodałam do ulubionych, ale długo nie musiał czekam na jego wykonanie. Chwilka pracy a jaki efekt. Dosłownie prawie całą zjadłam sama:) Jest przepysznie delikatna. Mus
truskawkowy nadaje jej lekkości.
Biszkopt nie jest zbyt słodki, więc rolada idealna na lato. Polecam.
SKŁADNIKI:masa:
śmietanka 30% 150 ml
truskawki 1/2 kg
cukier puder 2 łyżki
żelatyna 2 łyżki
woda gorąca 100 ml
biszkopt:50 g
masła4
jajka1/2 szklanki
cukru białego3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWYKONANIE:Masa:
śmietankę ubić mikserem, dodając
cukier puder.
Truskawki oczyścić , usunąć szypułki, odłożyć kilka a resztę zblendować. Jeżeli są kwaśne można dodać łyżkę
cukru. Pozostałe
truskawki pokroić w kosteczkę.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzącej
wody( ja robię to blenderem) i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa nie może być rzadka, jeżeli nie zsiądzie się, można dodać jeszcze
żelatyny Biszkopt:
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
Białk a ubić na sztywno, powoli dodawać 1/2 szklanki
cukru. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
żółtka. Na końcu dodajemy
masło i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowaną masę przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 160 stopniach. Czystą ściereczkę rozłożyć i posypać
cukrem pudrem. Upieczony
biszkopt ułożyć na ściereczce papierem do góry. Zwinąć ściereczkę w rulon i pozostawić do ostygnięcia. Gdy masa truskawkowa będzie już gotowa, rozwinąć
biszkopt, ściągnąć papier, rozsmarować masę i zawinąć. Wstawić do lodówki. Można przytrzymać roladę folią spożywczą. Dekorować
truskawkami . Smacznego:)