ßßß Cookit - przepis na Ryba zapiekana po hiszpańsku

Ryba zapiekana po hiszpańsku

nazwa

Wykonanie

Jakoś nieszczególnie jestem fanką rybek, chyba że karpia na Boże Narodzenia. Wtedy liczymy zjedzone porcje na kilogramy:) Przepis znalazłam w jakiejś gazecie 200 lat temu i wreszcie postanowiłam go wykorzystać. Wyszło pyszne, smacznie, zupełnie inaczej. Polecam.
SKŁADNIKI:
dorsz 2 kostki
pomidory w puszce 1 puszka
cebula 1/2 szt
sangria 50 ml
oliwki 5 szt
pomidory suszone 4 plastry
czosnek marynowany 5 ząbków
imbir marynowany 4 plastry
cytryna 1 plaster
parmezan tarty 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Do przepisu użyłam pokrojonych pomidorów z puszki w sosie własnym. Połowę sosu przelewamy do żaroodpornego naczynia. Układamy na nim oprószoną solą i pieprzem rybę. . Polewamy winem sangria( można ominąć). Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka. Układamy na rybie. Następnie dodajemy odsączone z zalewy oliwki, pomidory suszone, imbir w plastrach oraz marynowany czosnek Na wierzch wylewamy pozostałe pomidory. Układamy plaster cytryny. Zapiekać 20 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie całość posypać tartym parmezanem i zapiekać kolejne 20 minut. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/07/22/ryba-zapiekana-po-hiszpansku