ßßß
Na 2 duże porcje:1 pierś kurczaka (podwójna)1/2 dużej cebuli2 ząbki czosnkuimbir wielkości kciuka5 łyżek mąki migdałowej250 ml bulionu z kurczakagarść zielonych oliwekgarść świeżej kolendryoliwa do smażenia+2 kiszone cytryny, przepis znajdziecie tu
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.Cebulę pokroić w krążki, czosnek obrać, drobno pokroić, to samo z imbirem.Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kurczaka, cebulę, czosnek i imbir. Gotować, aż cebula zmięknie.Dodać oliwki, kiszone cytryny (pokrojone w ćwiartki), kolendrę i mąkę migdałową. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut.Mąka migdałowa wraz z płynem powinna zgęstnieć do konsystencji sosu.Nie trzeba potrawy solić, jeśli bulion był solony. Cytryny też oddadzą trochę słoności potrawie.Podawać z ziemniakami lub kaszą jaglaną (moim zdaniem, w tej wersji smakuje lepiej).