ßßß
Składniki:duży garnek ;)1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)400-450 g białej fasoli2 duże cebule5 łyżek masła100 ml mlekaok. łyżeczki cukrusólpieprzWykonanie:Fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez noc. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła. Gdyby w trakcie gotowania zabrakło wody, możemy trochę dolać. Na koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli. Odstawiamy z gazu, ale nie odcedzamy od razu.Kapustę dość cienko szatkujemy i gotujemy w wodzie z cukrem, mlekiem i solą na PÓŁMIĘKKO. Odcedzamy, zostawiając około szklanki wody z gotowania kapusty.Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle przez około 5-7 minut. Nie rumienimy.W dużym garnku podgrzewamy cebulę i odcedzoną fasolę (ok. 1/3 fasoli odkładamy i ugniatamy na puree). Dodajemy kapustę i szklankę wody z gotowania kapusty. Następnie dodajemy ugniecioną fasolę i wszystko razem zagrzewamy. Doprawiamy pieprzem i solą (jeśli będzie miało słone). Mieszamy, aby się nie przypaliło.Podajemy ciepłą.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ