ßßß
Składniki: na formę o średnicy około 24-25 cmCiasto:150 g margaryny250 g mąki2 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonuszczypta soli5 łyżek wodyNadzienie jabłkowo-krówkowe:600 g startych jabłek1-1,5 łyżeczki cynamonu300 g masy krówkowej2 łyżeczki mąki kukurydzianej1 łyżeczka masłaoraz2 łyżki mlekacukier (do posypania ciasta na wierzchu)Wykonanie:Ciasto: Do miski wrzucamy miękką margarynę, mąkę, sól, cukier i cynamon. Zagniatamy. Możemy to robić ręcznie jak i za pomocą miksera z końcówką do mieszania. Gdy składniki mniej więcej się połączą dodajemy wodę i ponownie zagniatamy. Otrzymamy elastyczne ciasto.Na czas przygotowywania nadzienia ciasto owinięte folią spożywczą trzymamy w lodówce.Nadzienie: starte jabłka mieszamy z cynamonem i masą krówkową. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na maśle. Po około 3-4 minutach posypujemy mąką i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Po minucie odstawiamy z gazu.Ciasto wyjmujemy z lodówki i na posypanej mąką stolnicy chwilę ugniatamy. Następnie wylepiamy ciastem formę do tarty. Część ciasta (ok. 1/5 – 1/6) odkładamy do przyozdobienia tarty z wierzchu.Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy nadzienie jabłkowo – krówkowe.Odłożoną część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy serduszka lub inny dowolny kształt. Układamy je na nadzieniu, smarujemy mlekiem i delikatnie posypujemy cukrem.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tartę pieczemy przez 40-45 minut, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni.Podajemy po przestygnięciu.Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ