ßßß
1 1/3 szklanki mąki120 g masła2 łyżki cukru4 łyżki zimnej wodyodrobina mleka do posmarowania0,7 kg jabłek (dałam jabłka prażone ze słoika)3 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonuPosiekane masło włożyć do mąki z cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około pół godziny. Obrać jabłka, pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem z cynamonem, wymieszać. Naczynie na tartę (lub blaszkę) wyłożyć papierem, ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno i boki naczynia. Następnie nałożyć jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wierzch posmarować mlekiem i posypać cukrem.Piec ok. 40 min. w temperaturze 190 stopni.Smacznego!