Wykonanie
Tarta gruszkowa – brzmi tak niewinnie… a ten diabeł wcielony nie pozwala się od siebie oderwać! Przygotowałam ją dla gości (tak, tak zawsze idealna wymówka, aby coś słodkiego upiec ;) ), a w efekcie koleżanki zjadły po jednym kawałku, a ja z mężem całą resztę i to w zaskakująco błyskawicznym tempie! ;)
Maślany, kruchy spód, a do tego równiutko ułożone, pachnące, soczyste
gruszki, zasypane mieszanką z
cukru, który się skarmelizował eeeh cudo! Więcej jej nie zrobię! Jest za dobra!
Spód:forma o średnicy około 24 cm190 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru115 g zimnego
masła1
żółtko2 łyżki zimnej
wodyNadzienie:3 średniej wielkości
gruszki30 g
masła2 łyżki
mąki pszennej150 g
cukruWykonanie:Spód:
masło kroimy w kostkę. W misce mieszamy ze sobą
mąkę,
sól i
cukier. Dodajemy
masło i ugniatamy ręcznie lub mikserem. Dolewamy
żółtko oraz
wodę i dalej zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły.Następnie rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno i boki formy, możemy też wylepiać formę ręką. Na czas przygotowywania nadzienia wkładamy ciasto do zamrażarki.Nadzienie:
gruszki obieramy i kroimy w plasterki.
Masło,
mąkę i
cukier mieszamy ze sobą w niewielkiej misce.Spód wyjmujemy z zamrażarki i układamy na nim
gruszki, na kształt wachlarza. Posypujemy
gruszki mieszanką przygotowaną z
mąki,
masła i
cukru.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pieczemy tartę przez ok. 35 minut, aż do momentu gdy ciasto
zrobi się rumiane, a wierzch błyszczący.Podajemy od razu lub po przestygnięciu.Smacznego!
Inspiracja zaczerpnięta stąd .