ßßß
Spód:forma o średnicy około 24 cm190 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru115 g zimnego masła1 żółtko2 łyżki zimnej wodyNadzienie:3 średniej wielkości gruszki30 g masła2 łyżki mąki pszennej150 g cukruWykonanie:Spód: masło kroimy w kostkę. W misce mieszamy ze sobą mąkę, sól i cukier. Dodajemy masło i ugniatamy ręcznie lub mikserem. Dolewamy żółtko oraz wodę i dalej zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły.Następnie rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno i boki formy, możemy też wylepiać formę ręką. Na czas przygotowywania nadzienia wkładamy ciasto do zamrażarki.Nadzienie: gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Masło, mąkę i cukier mieszamy ze sobą w niewielkiej misce.Spód wyjmujemy z zamrażarki i układamy na nim gruszki, na kształt wachlarza. Posypujemy gruszki mieszanką przygotowaną z mąki, masła i cukru.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pieczemy tartę przez ok. 35 minut, aż do momentu gdy ciasto zrobi się rumiane, a wierzch błyszczący.Podajemy od razu lub po przestygnięciu.Smacznego!
Inspiracja zaczerpnięta stąd .