Wykonanie
Propozycja smacznej tarty słodko-wytrawnej.Czas przygotowania: 30 min. + 60 min. chłodzenia w lodówce + 35 min. zapiekaniaIlość porcji: 8Składniki:kruche ciasto:300 g.
mąki pszennej150 g. zimnego
masła1
żółtko2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki bardzo zimnej
wodyfarsz:2
gruszki150 g.
sera pleśniowego np. rokpol3 łyżki
mioduMąkę i
masło posiekać nożem. Dodać
cukier i
sól. Dodać zimną
wodę i zagnieść ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 min.
Gruszkę obrać i pokroić w plasterki.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Formę do tarty nasmarowac
masłem.Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem.Włożyć do pieca i zapiekać przez ok. 15 min.Wyjąć. Na wierzchu ułożyć plasterki
gruszki, posypać pokruszonym
serem pleśniowym i polać
miodem. Włożyć z powrotem do pieca na ok. 20 min.