ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na blogu mojej Przyjaciółki, a ponieważ miałam okazję próbować już jej potraw - byłam pewna, że tarta też będzie wspaniała. Nie pomyliłam się! Upiekłam tartę w ogromnej okrągłej formie, Mąż czując zapach unoszący się w całym domu od razu pytał, czy ją zjemy. Nałożyłam mu ćwiartkę ogromnej tarty (sobie drugą ćwiartkę). Zjadł i zapytał, czy mógłby jeszcze, ale tym razem więcej! Nałożyłam kolejną porcję i tym sposobem tarty została odrobina, którą musiałam schować na wizytę mamy. Mamie też bardzo smakowała i mam już plany na powtórzenie tego wypieku. Gorąco polecam ten przepis!
U mnie jest mniej kruszonki niż powinno być, ze względu na zbyt dużą formę i zbyt małą ilość ciasta:)
Składniki:
150 gram mąki pszennej
3 łyżki cukru
pół kostki masła (120 gram)
1 żółtko (ugotowane!)
1 łyżka wody,
sól,
2 gruszki
4 połówki brzoskwiń z puszki
1 budyń waniliowy
Wszystkie składniki, z wyjątkiem owoców i budyniu zagniatamy, tak aby ciasto było gładkie. Dzielimy je na trzy części i dwie z nich wykładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki. Tak przygotowane wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Resztę ciasta zagniatamy w kulkę, wkładamy do woreczka do mrożenia i do zamrażarki. W tym czasie owoce kroimy w drobną kostkę i gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu i studzimy go. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po upływie 20 minut, na lekko zamrożone 2/3 ciasta wykładamy równomiernie przestudzony budyń oraz owoce. Pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wysuwamy ciasto z piekarnika i na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta, pamiętając o równomiernym rozłożeniu go, będzie to nasza kruszonka. Całość pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż do zarumienienia kruszonki. Gotowe, smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/02/tarta-gruszkowo-brzoskwiniowa-cudowna.html