ßßß Cookit - przepis na Tarta gruszkowo-jabłkowa jako przedsmak Walentynek

Tarta gruszkowo-jabłkowa jako przedsmak Walentynek

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie robiłam tarty, ze względu na brak odpowiedniej formy do pieczenia. Ostatnio znalazłam przepis, który bardzo zachęcił mnie do jej przygotowania. Tarta z złożenia miała być jabłkowo-brzoskwiniowa (jak w przepisie), ale przypadkowa pomyłka przy kupowaniu brzoskwiń w puszce (które okazały się gruszkami :) ) sprawiła, że przepis stał się dość mocno zmodyfikowany :) W trakcie przygotowania tarty, postanowiłam trochę pokombinować i wyszło rewelacyjne ciasto, które mój Mąż chciał pochłonąć w całości zaraz po wyjęciu z piekarnika :) Polecam Wam jej przygotowanie - wersja z gruszkami jest bardzo trafiona! Dodam jeszcze, że moją tartę piekłam w silikonowym sercu, które doskonale sprawdziło się w roli formy do tego typu ciast :)
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 30 g cukru,
- 120 g masła,
- 1 łyżka wody,
- 1 żółtko (ugotowane!),
- sól,
- 1 jabłko,
- 4 gruszki z puszki (z zalewy),
- 1 budyń waniliowy.
Wszystkie składniki na ciasto (z wyłączeniem budyniu i owoców) zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie. 2/3 całości wykładamy do formy silikonowej (nie ma potrzeby smarowania masłem i posypywania bułką, chyba, że macie formę do tarty), a następnie do zamrażarki na 20 minut. Resztę ciasta (kulkę) wkładamy do woreczka do mrożenia i do zamrażarki. W tym czasie obieramy jabłko i kroimy na drobną kostkę. Podobnie postępujemy z gruszkami. Gotujemy budyń (ja miałam tylko 1 szklankę mleka, więc pozostałe 2 musiałam zastąpić wodą, ale i tak wyszedł pyszny) i studzimy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po upływie 20 minut, na lekko zamrożone 2/3 ciasta wykładamy równomiernie przestudzony budyń oraz owoce. Pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie wysuwamy ciasto z piekarnika i na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta (które do tej pory było w zamrażarce!), pamiętając o równomiernym rozłożeniu "wiórków". Pieczemy całość jeszcze ok. 15 minut (do zarumienienia się wierzchu ciasta). Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/01/tarta-gruszkowo-jabkowa-jako-przedsmak.html