ßßß
Składniki:- 150 g mąki pszennej,- 30 g cukru,- 120 g masła,- 1 łyżka wody,- 1 żółtko (ugotowane!),- sól,- 1 jabłko,- 4 gruszki z puszki (z zalewy),- 1 budyń waniliowy.Wszystkie składniki na ciasto (z wyłączeniem budyniu i owoców) zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie. 2/3 całości wykładamy do formy silikonowej (nie ma potrzeby smarowania masłem i posypywania bułką, chyba, że macie formę do tarty), a następnie do zamrażarki na 20 minut. Resztę ciasta (kulkę) wkładamy do woreczka do mrożenia i do zamrażarki. W tym czasie obieramy jabłko i kroimy na drobną kostkę. Podobnie postępujemy z gruszkami. Gotujemy budyń (ja miałam tylko 1 szklankę mleka, więc pozostałe 2 musiałam zastąpić wodą, ale i tak wyszedł pyszny) i studzimy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po upływie 20 minut, na lekko zamrożone 2/3 ciasta wykładamy równomiernie przestudzony budyń oraz owoce. Pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie wysuwamy ciasto z piekarnika i na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta (które do tej pory było w zamrażarce!), pamiętając o równomiernym rozłożeniu "wiórków". Pieczemy całość jeszcze ok. 15 minut (do zarumienienia się wierzchu ciasta). Smacznego!!!