Wykonanie
W XVIII wieku podobno przez przypadek powstał jeden z najsłynniejszych francuskich deserów. W restauracji sióstr Stephanie i Caroline był duży ruch i pierwsza z nich, w roztargnieniu, do formy na ciasto włożyła
jabłka, a dopiero
potem przykryła je
ciastem. I tak powstała słynna
tarta Tatin :) Już od dawna chciałam spróbować zrobić ten deser, ale w swojej wersji zamiast
jabłek użyłam
gruszek. Wyszło pysznie - słodkie, rozpadające się
owoce, kruche ciasto i nuta karmelu. Spróbujcie sami :)Składniki (na formę o średnicy 27cm):200g
mąki20g
cukru100g
masła o temperaturze pokojowej1
żółtkoszczypta
soli2 łyżki
wodyDodatkowo:szklanka
cukru8 łyżek
wody3 duże
gruszkiMąkę, 20g
cukru,
masło,
żółtko i
sól wymieszać mikserem, w trakcie dodając 2 łyżki
wody. Kiedy ciasto zacznie odlepiać się od misy miksera, uformować kulkę, owinąć folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
Gruszki pokroić i wydrążyć gniazda nasienne. Szklankę
cukru i
wodę wrzucić na dużą patelnię. Podgrzewać do uzyskania karmelu (nie mieszać!), następnie wrzucić
gruszki.
Owoce wyłożyć do formy i przykryć rozwałkowanym
ciastem. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem).Ciasto podawać z
miętą, najlepiej będzie smakować w towarzystwie
lodów :)
Przepis dołączam do akcji: