Wykonanie
Ostatnio znalazłam w sklepie zaklętą w kolorowych słoikach, krojoną w kostkę
dynię w zalewie słodko-kwaśnej. Zrobiłam na ich widok wielkie oczy jak Agnes z „Jak ukraść Księżyc” i zaczęłam wrzucać je do koszyka nie myśląc specjalnie po co i na co. Dopiero w domu zaczęłam zastanawiać się jak ową zdobycz spożytkować. Z tego zastanawiania wyszło mi, że dość dawno nie robiłam żadnej nowej sałatki. Aha! Problem pierwszego słoika rozwiązany! :)
Sałatka to jednak nie jeden składnik. Do dyni dobrałam
ciecierzycę,
roszponkę i
kurczaka. Mąż zaproponował dorzucić jeszcze grzanki. No ma chłopak czasem dobry pomysł :) Miej dobry pomysł i Ty, i też ją przygotuj! :)

Składniki:ok. 4 porcje125 g
roszponkipodwójna
pierś z kurczaka (+
papryka wędzona,
sól,
pieprz, zmielone
płatki chili,
oliwa)350 g dyni w zalewie słodko-kwaśnejpuszka
ciecierzycy3 średniej wielkości
pomidory50 g pestek dynimała
cebula (biała)
olej z pestek dyni3-4 kromki
chlebaWykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy i nacieramy
solą,
pieprzem, wędzoną
papryką,
papryczką chili i
oliwą. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.Patelnię z odrobiną
oliwy rozgrzewamy i smażymy piersi z obu stron po kilka minut, na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i gdy chwile ostygną kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory kroimy na niewielkie cząstki, a
cebulę w piórka.
Pestki dyni podprażamy chwilę na suchej patelni.
Ciecierzycę i
dynię odsączamy z zalewy.
Roszponkę myjemy i osuszamy. W tosterze z
chleba robimy grzanki. Gdy będą chrupiące kroimy je na małe kwadraciki.
Roszponkę przekładamy do miski. Dodajemy pokojoną
pierś z kurczaka,
dynię,
ciecierzycę,
pomidory i
cebulę. Następnie posypujemy pestkami i polewamy
oliwą. Mieszamy. Na koniec posypujemy grzankami z
chleba.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ