Wykonanie

Uwielbiam leczo i mogłabym je jeść i jeść... Najbardziej lubię takie tradycyjne z
kiełbasą i dużą ilością
pomidorów ale to dzisiejsze też jest super :)
kiełbasę z powodzeniem zastąpiłam
piersią z kurczaka i szczerze Wam
powiem, że nie spodziewałam się że to będzie takie dobre.Koniecznie musicie spróbować ! Tym bardziej, że cały czas przygotowań i gotowania to około 45 minut :)Na blogu znajdziecie także przepisy na tradycyjne leczo ( jeden z najstarszych przepisów ) i leczo wegetariańskie .

Składniki : ( 4-6 porcji )* 3 kolorowe
papryki,* 3 duże
pomidory,*2 średniej wielkości
cebule,* 300-400 g
cukinii lub
kabaczka,* 2
piersi z kurczaka ( około 250 g ),* 2 łyżeczki suszonej
natki pietruszki,* szczypta
płatków chili,*
sól,
pieprz,* 1/2 łyżeczki mielonego
chili,* 2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki,* 1
kostka rosołowa ( użyłam 2 domowych z tego przepisu),* 1 łyżeczka
oliwy do smażenia ( u mnie
olej kokosowy ),* 2 łyżki dobrego
keczupu,

Przygotowanie :
Papryki umyj, wyjmij gniazda nasienne i nasiona, pokrój w paski.
Pomidory pokrój na dowolne kawałki - jeśli chcesz możesz je sparzyć i zdjąć skórkę ja tego nie robię.
Cebule obierz i pokrój w pół plasterki.
Cukinie umyj i wydrąż pestki ze środka, pokrój na kawałki 1cm na 1cm - jeśli chcesz możesz też
cukinie obrać.Warzywa ( poza
cukinią ) zmieszaj razem i podziel na 3 części.
Piersi z kurczaka umyj i pokrój na kawałki 1cm na 1 cm, przypraw
solą,
pieprzem, łyżeczką
natki pietruszki i szczyptą
płatków chili, dokładnie wymieszaj.Do dużego garnka wlej odrobinę
wody, tak aby zakryła dno, i dodaj pierwszą cześć warzyw.Przykryj i duś na wolnym ogniu około 10 minut - do czasu aż warzywa zmiękną.W
między czasie na patelni rozgrzej łyżkę
oliwy i podsmaż kawałki
kurczaka na złoty kolor.Do garnka dodaj drugą część warzyw i
kostkę rosołową. Zmieszaj i duś przez kolejne 10 minut.Następnie dokładamy ostatnią część warzyw,
cukinię,
kurczaka, pozostałe
przyprawy i
kechup. Zamieszaj dobrze i duś na wolnym ogniu około 15 minut.Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
chili.