Wykonanie
Spaghetti po bolońsku. Brzmi dość pospolicie, prawda? A to dlatego, że spotykamy to hasło w każdym barze i na opakowaniach sproszkowanych
sosów. Ale czy
mieliście okazję skosztować PRAWDZIWEGO bolognese? Wg receptury włoskich mistrzów kuchni? Pomyślelibyście, że w prawdziwym bolognese musi znaleźć się np.
seler naciowy i marchewka? Ja też nie znałam tego smaku dopóki go sobie nie zaserwowałam :)
Powiem tak: Jego aromatyczny
pomidorowy smak, pełen pysznego
mięska i warzyw niewiele ma wspólnego z „boloniakiem” z przydrożnej budki. A Wy? Wy musicie się o tym przekonać sami!
Składniki:4 porcje400-500
makaronu spaghetti1 łyżka
oliwy3 plastry
wędzonego boczku1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
marchewkałodyga
selera naciowego250 g zmielonej
wołowinyszklanka
czerwonego winapuszka krojonych
pomidorówliść laurowyświeżo starty
parmezan do posypaniaświeżo mielony
pieprzsólWykonanie:
Boczek,
cebulę,
marchewkę,
seler kroimy w drobną kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, na której smażymy, an średnim ogniu,
boczek, aż stanie się złoto-brązowy. Dodajemy
cebulę i
czosnek, smażymy dopóki nie zmiękną. Zwiększamy nieco ogień i dodajemy
wołowinę. Gdy
mięso będzie brązowe dolewamy
wino i gotujemy, aż ok. 1/3 płynu wyparuje. Zmniejszamy ogień, dodajemy
liść laurowy,
pomidory,
marchewkę i
seler. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy około godziny. Od czasu do czasu mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy
solą.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączony posypujemy
parmezanem i polewamy sporą ilością sosu. Na sos sypiemy odrobinę
pieprzu i ponownie odrobinę
sera.Bon appetit!Przepis pochodzi stąd.Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)