ßßß
Składniki: na formę o średnicy ok. 23 cmNa sernik:575 g serka waniliowego, w temperaturze pokojowej1 kg rabarbaru (z tego powstało ok. 550 g puree)100-130 g cukru trzcinowego24 g żelatyny w proszku1 łyżka ekstraktu waniliowego200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej100 ml wody + 3 łyżki ciepłej wody (do namoczenia żelatyny)Dodatkowo:100 g podłużnych biszkoptówok. 10 niedużych truskawekWykonanie:Żelatynę zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut aż napęcznieje.Rabarbar obieramy z włókien i kroimy w plasterki. Mieszamy z brązowym cukrem i przekładamy do garnka. Zalewamy 100 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie miękki i się rozpadnie zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładkie puree.Do ciepłego puree z rabarbaru dodajemy zastygniętą żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła i nie było grudek.Gdy rabarbar z żelatyną przestygną dodajemy go to serka z ekstraktem. Mieszamy.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Przedkładamy do masy serowo – rabarbarowej i ponownie mieszamy.Dno formy wykładamy biszkoptami. W razie potrzeby, aby lepiej pasowały przycinamy ciastka.Na biszkopty wylewamy masę serowo-rabarbarową i przekładamy do lodówki.Truskawki kroimy w plasterki i układamy na zastygniętym serniku.Przechowujemy w lodówce.Smacznego!