ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z musem rabarbarowym

Sernik na zimno z musem rabarbarowym

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 27 Maj 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Delikatny, kremowy sernik z musem z rabarbaru i malinową galaretką. Upiekłam go z okazji Dnia Matki i zniknął nim zdążyłam zrobić porządne zdjęcie
Mus z rabarbaru można przygotować dużo wcześniej i przechowywać go w lodówce (do kilku dni).
Składniki
mus:
0,5 kg łodyg rabarbaru
cukier (ok. 2 łyżek)
odrobina wody
masa serowa:
1 kg mielonego sera
szklanka cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny + 100 ml wrzątku
dodatkowo:
2 galaretki malinowe
opakowanie biszkoptów
Rabarbar obieramy i kroimy na centymetrowe plasterki. W rondelku podgrzewamy rabarbar z cukrem i 2 łyżkami wody. Dusimy pod przykryciem, aż będzie miękki. Próbujemy, jeśli jest za kwaśny, można trochę dosłodzić do smaku (pamiętając, że potem do musu dodamy jeszcze słodką galaretkę malinową).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Intensywnie mieszamy, aż nie będzie widać żadnych grudek. Odstawiamy do wystudzenia.
Tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami.
Ser miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dodajemy powoli letnią żelatynę, nie przerywając miksowania. Wylewamy masę na biszkopty i wkładamy tortownicę do lodówki.
Jedną galaretkę malinową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odmierzamy 350 ml musu rabarbarowego i mieszamy go z galaretką. Odstawiamy do wystudzenia. Przestudzony mus z galaretką wylewamy na stężałą masę serową. Wkładamy do lodówki.
Na koniec przygotowujemy kolejną galaretkę malinową, już według normalnych proporcji podanych przez producenta galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Przestudzoną galaretkę wylewamy na wierzch naszego sernika. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/sernik-na-zimno-z-musem-rabarbarowym