Wykonanie
poniedziałek, 27 Maj 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Delikatny, kremowy sernik z musem z
rabarbaru i
malinową galaretką. Upiekłam go z okazji Dnia
Matki i zniknął nim zdążyłam zrobić porządne zdjęcieMus z
rabarbaru można przygotować dużo wcześniej i przechowywać go w lodówce (do kilku dni).Składnikimus:0,5 kg łodyg
rabarbarucukier (ok. 2 łyżek)odrobina
wodymasa serowa:1 kg mielonego
seraszklanka
cukru pudru200 ml
śmietanki kremówki4 łyżeczki
żelatyny + 100 ml wrzątkudodatkowo:2
galaretki malinoweopakowanie
biszkoptówRabarbar obieramy i kroimy na centymetrowe plasterki. W rondelku podgrzewamy
rabarbar z
cukrem i 2 łyżkami
wody. Dusimy pod przykryciem, aż będzie miękki. Próbujemy, jeśli jest za kwaśny, można trochę dosłodzić do smaku (pamiętając, że
potem do musu dodamy jeszcze słodką
galaretkę malinową).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Intensywnie mieszamy, aż nie będzie widać żadnych grudek. Odstawiamy do wystudzenia.Tortownicę wykładamy okrągłymi
biszkoptami.
Ser miksujemy ze
śmietanką i
cukrem. Dodajemy powoli letnią
żelatynę, nie przerywając miksowania. Wylewamy masę na
biszkopty i wkładamy tortownicę do lodówki.Jedną
galaretkę malinową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odmierzamy 350 ml musu
rabarbarowego i mieszamy go z
galaretką. Odstawiamy do wystudzenia. Przestudzony mus z
galaretką wylewamy na stężałą masę
serową. Wkładamy do lodówki.Na koniec przygotowujemy kolejną
galaretkę malinową, już według normalnych proporcji podanych przez producenta
galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Przestudzoną
galaretkę wylewamy na wierzch naszego sernika. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.