Wykonanie
Pin It
Na zakończenie sezonu
truskawkowego zrobiłam sernik na zimno z musem z
truskawek. Przepis na masę
serową podpatrzyłam na blogu Moje wypieki . Sernik przypadł nam do gustu, następny będzie z
borówką amerykańską, która dojrzewa na krzaczkach w przydomowym ogródku.Składniki na masę
serową:800 g
waniliowego serka250 ml
kremówki 30%4 łyżki
cukru pudru2 czubate łyżki
żelatyny1/2 szklanki wrzątku1 opakowanie okrągłych
biszkoptówSkładniki na mus:2 szklanki zmiksowanych
truskawek3 łyżeczki
żelatyny2-3 łyżki
cukru, w zależności od naturalnej
słodyczy truskawek1/4 szklanka wrzątku
Wykonanie masy serowej:Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy
biszkoptami.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, czekamy aż lekko przestygnie.Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Do miski przekładamy
serki Danio, dodajemy po łyżce
bitej śmietany delikatnie mieszając ją z
serkami. Na koniec dodajemy
żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie.Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.Wykonanie musu
truskawkowego:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy, aby przestygła.W misce mieszamy mus razem z
cukrem i dodajemy
żelatynę, porządnie mieszając.Mus wylewamy na zastygniętą masę
serową.Wkładamy ponownie do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.