Wykonanie
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość dyni. :) Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować
dynię zatopioną w cieście na muffinki w towarzystwie pestek – oczywiście dyni – i
żurawiny. Myślę, że przypadnie Wam do gustu ten jesienny smakołyk.:) Muffinki, jak to muffinki są „mobilne”, z łatwością więc zabierzecie je ze sobą do pracy, szkoły, czy też w prezencie dla jakiegoś łakomczuszka. :) Radość na twarzy gwarantowana :) p.s. jak widzicie na zdjęciu sprawdzą się również podczas gier i zabaw. ;)
Składniki:1/2 szklanki
żurawiny1/2 szklanki pestek dynigarść
orzechów włoskich1 i 3/4 szklanki
mąki orkiszowej1/3 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka mielonych przypraw (
cynamonu,
gałki muszkatołowej i
imbiru)3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
soli2
jajka3/4 szklanki drobno startej surowej dyni1/2 szklanki oleju/oliwy1/2 szklanki płynnego
mioduWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Dynię i
orzechy lekko podprażamy na suchej patelni. Do miski wsypujemy
mąkę,
brązowy cukier,
przyprawy,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą
jajka,
dynię,
oliwę i
miód. Miksturę z
jajkami dodajemy do miski ze składnikami suchymi i delikatnie wymieszamy. Na koniec dodajemy
żurawinę,
orzechy i
pestki dyni. Papilotki, bądź otworki w silikonowej formie napełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Gotowe! :)Zainspirowana tym przepisem .