ßßß
Składniki:1/2 szklanki żurawiny1/2 szklanki pestek dynigarść orzechów włoskich1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej1/3 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki soli2 jajka3/4 szklanki drobno startej surowej dyni1/2 szklanki oleju/oliwy1/2 szklanki płynnego mioduWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dynię i orzechy lekko podprażamy na suchej patelni. Do miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą jajka, dynię, oliwę i miód. Miksturę z jajkami dodajemy do miski ze składnikami suchymi i delikatnie wymieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę, orzechy i pestki dyni. Papilotki, bądź otworki w silikonowej formie napełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Gotowe! :)Zainspirowana tym przepisem .