Wykonanie
Składniki12 sztuk400 g puree z pieczonej dyni (bez odciskania z
soków)
przyprawy : 1 łyżeczka
cynamonu, 1/2 łyżeczki
imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowej2 łyżki
oleju roślinnego (użyłam
kokosowego) lub roztopionego
masła4 łyżki
miodu2
jajka1 szklanka
mąki jaglanej3/4 szklanki mielonych
migdałówszczypta
soli3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej50 g
orzechów włoskich50 g
żurawiny (użyłam świeżej, ale może być mrożona lub suszona)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 165 stopni C . Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.Do jednej średniej miski włożyć obraną upieczoną
dynię i zmiksować na puree. Dodać
przyprawy, roztopiony tłuszcz,
miód i wymieszać na jednolitą masę.W drugiej małej misce roztrzepać
jajka (rózgą lub mikserem) i dodać je do dyniowej mieszanki, wymieszać łyżką na jednolitą masę.W trzeciej większej misce wymieszać
mąkę jaglaną, mielone
migdały,
sól,
sodę, pokrojone
orzechy włoskie i
żurawinę. Dodać masę
dyniowo-jajeczną i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników w masę bez grudek
mąki.Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23-25 minut. Wyjąć i przestudzić.