ßßß Cookit - przepis na Muffinki jaglano-dyniowe

Muffinki jaglano-dyniowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
400 g puree z pieczonej dyni (bez odciskania z soków)
przyprawy : 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego) lub roztopionego masła
4 łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka mąki jaglanej
3/4 szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g orzechów włoskich
50 g żurawiny (użyłam świeżej, ale może być mrożona lub suszona)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 165 stopni C . Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Do jednej średniej miski włożyć obraną upieczoną dynię i zmiksować na puree. Dodać przyprawy, roztopiony tłuszcz, miód i wymieszać na jednolitą masę.
W drugiej małej misce roztrzepać jajka (rózgą lub mikserem) i dodać je do dyniowej mieszanki, wymieszać łyżką na jednolitą masę.
W trzeciej większej misce wymieszać mąkę jaglaną, mielone migdały, sól, sodę, pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Dodać masę dyniowo-jajeczną i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników w masę bez grudek mąki.
Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23-25 minut. Wyjąć i przestudzić.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/muffinki_jaglano_dyniowe/przepis.html