Wykonanie
Czy nie uważacie, że wyrażenie "domowe hot-dogi" brzmi jakoś tak mniej kalorycznie? :) Mi taka myśl przyszła do głowy, dlatego postanowiłam je zrobić. Okazały się prawdziwym
hitem na liście naszych niezdrowych nawyków żywieniowych!
Bułka idealna pod względem proporcji składników, miękka, no i środek potrafi zaskoczyć. Mój Mąż stwierdził, że to najlepsze hot-dogi jakie jadł (co jest dla mnie najważniejszą i najwyższą pochwałą!). Szczerze mówiąc, doskonale mogłyby się sprawdzić z innym "wkładem", to znaczy zamiast
sera i
parówki, na przykład z
pieczarkami i
serem. Przepis zaczerpnęłam z bardzo ciekawej strony, ale jak zwykle musiałam go trochę pozmieniać. Gorrrrąco polecam!!!
Składniki na 8 niewielkich hot-dogów:- 300 g
mąki pszennej,- 25 g świeżych
drożdży,- 1 łyżeczka
cukru,- niecała łyżeczka
soli,- 150 ml letniej
wody,- 2 łyżki
śmietany,- 2 łyżki
oliwy,- 8 małych
parówek (lub 4 duże przekrojone na pół),- 16 plasterków
żółtego sera.Przygotowanie hot-dogów rozpoczynamy od rozpuszczenia
drożdży w niewielkiej ilości
wody (tej ze składników powyżej). Czekamy chwilę, aż zaczną "pracować", a następnie łączymy w misce wszystkie składniki na ciasto (oczywiście nie należą do nich
parówki ani
ser :) ). Kiedy powstanie ciastowa kula, przekładamy ją na blat i wyrabiamy do elastyczności. Pamiętajmy, by do ciasta dostało się jak najwięcej pęcherzyków powietrza, wówczas idealnie urośnie. Wkładamy je do tej samej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, wyrabiamy jeszcze przez chwilę, a następnie kroimy na blacie na 8 równych części. Każdą z nich wałkujemy na niewielki placuszek, do którego wkładamy plasterek
sera,
parówkę i przykrywamy drugim plasterkiem
sera. Sklejamy ciasto palcami tak, by położyć hot-doga zlepieniem w dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni. W tym czasie układamy hot-dogi na blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 20 minut, by jeszcze trochę urosły. Po 20 minutach, smarujemy wierzch hot-dogów odrobiną
oliwy (można posypać
sezamem - ja akurat nie miałam), a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Gotowe hot-dogi możemy rozkroić wzdłuż i potraktować
ketchupem lub innym sosem :) Smacznego!!!!