ßßß
Składniki na 8 niewielkich hot-dogów:- 300 g mąki pszennej,- 25 g świeżych drożdży,- 1 łyżeczka cukru,- niecała łyżeczka soli,- 150 ml letniej wody,- 2 łyżki śmietany,- 2 łyżki oliwy,- 8 małych parówek (lub 4 duże przekrojone na pół),- 16 plasterków żółtego sera.Przygotowanie hot-dogów rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w niewielkiej ilości wody (tej ze składników powyżej). Czekamy chwilę, aż zaczną "pracować", a następnie łączymy w misce wszystkie składniki na ciasto (oczywiście nie należą do nich parówki ani ser :) ). Kiedy powstanie ciastowa kula, przekładamy ją na blat i wyrabiamy do elastyczności. Pamiętajmy, by do ciasta dostało się jak najwięcej pęcherzyków powietrza, wówczas idealnie urośnie. Wkładamy je do tej samej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, wyrabiamy jeszcze przez chwilę, a następnie kroimy na blacie na 8 równych części. Każdą z nich wałkujemy na niewielki placuszek, do którego wkładamy plasterek sera, parówkę i przykrywamy drugim plasterkiem sera. Sklejamy ciasto palcami tak, by położyć hot-doga zlepieniem w dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni. W tym czasie układamy hot-dogi na blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 20 minut, by jeszcze trochę urosły. Po 20 minutach, smarujemy wierzch hot-dogów odrobiną oliwy (można posypać sezamem - ja akurat nie miałam), a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Gotowe hot-dogi możemy rozkroić wzdłuż i potraktować ketchupem lub innym sosem :) Smacznego!!!!