Wykonanie
Składniki (na 2 porcje):4 filety z tilapii200 g zielonej
fasolki4 łyżki
masła1 ząbek
czosnku, posiekany2 łyżki
mąki2 łyżeczki
oregano2 łyżki posiekanej
natki pietruszki6
pomidorków koktajlowych, przekrojonych na półsok z 1
cytrynysól,
pieprzW płytkim naczyniu łączymy
mąkę,
oregano i
pietruszkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Na średnim ogniu rozgrzewamy dużą patelnie z 3 łyżkami
masła. Filety panierujemy w mieszaninie
mąki, otrzepujemy z nadmiaru i smażymy po 2 filety na raz, na złoty kolor (około 4 minut z każdej strony). Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem.Na tą samą patelnię wrzucamy posiekany
czosnek i
fasolkę. Całość smażymy około 2 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem, następnie dodajemy
pomidorku i całość podsmażamy przez około minutę. Dodajemy
sok z cytryny i 1/4 szklanki
wody, przykrywamy i dusimy na dużym ogniu do momenty, aż
fasolka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałą łyżkę
masła.